El Blog de Sani-Net

Suma Salut: per un envelliment actiu i saludable

El conseller de Salut, Boi Ruiz, recorda la importància que tenen l’activitat física i l’alimentació saludable en l’envelliment actiu de la població. Les persones grans actives tenen una millor qualitat de vida i una millor salut física, psíquica i social.

 

El Departament de Salut va presentar la seva proposta a FiraGran amb el lema Suma Salut. L'objectiu és acostar-se a un col•lectiu de gent activa amb informació, xerrades i activitats que fomentin una activitat física i una alimentació saludable adequades a aquestes edats i que difonguin consells sobre els medicaments i sobre la coresponsabilització en el bon ús del serveis de salut. D’entre aquestes activitats destaca la caminada pels carrers i parcs de l'Hospitalet de Llobregat, que convoca més de cinc-centes persones.

La gent gran a Catalunya

Segons l’Idescat, l’any 2011 a Catalunya el nombre de persones més grans de 65 anys és d’1.265.500. Això representa un 17% de la població. L’esperança de vida de la població catalana és de les més altes del món (prop de 82 anys l’any 2008; 84,5 anys les dones i 79 els homes), i 13 de cada 100 persones de 65 anys i més superen els 84 anys (Idescat, 2009).

Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2006, la meitat dels més grans de 75 anys (51%) es passen asseguts la major part de la jornada. Prop del 60% caminen almenys durant deu minuts seguits tots els dies, mentre que només el 3% realitza una activitat moderada cinc o més dies a la setmana.

Promoció de l’envelliment actiu i saludable

L’envelliment de la població és un repte per a la societat i també per al sistema de salut, ja que està demostrat que, a més dels aspectes genètics i de l’entorn, les conductes individuals permeten a les persones mantenir-se sanes i actives més temps.

Per aquesta raó, el Pla per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) inclou accions en l’àmbit educatiu, sanitari, comunitari i laboral adreçades a la gent gran, com són:


- La formació de professionals dins de l’àmbit sanitari amb cursos específics sobre consell alimentari i activitat física per a les persones grans amb material específic.

- El Llibre blanc d’activitats preventives per a la gent gran.

- La piràmide d’activitat física per a la gent gran.

- El projecte “Viure més i millor”, de divulgació de la importància de l’activitat física i l’alimentació per a la salut de les persones grans a través de tallers, xerrades i del repartiment de podòmetres en tots els esplais associats a “la Caixa”.

- El manual de recomanacions d’activitat física i alimentació per a centres d’acolliment residencial de gent gran (adreçat al personal), que s’ha distribuït durant l’any 2010.

- El Pla d’activitat física esport i salut (PAFES), amb la Secretaria General de l’Esport, que arriba a més de 220 municipis amb prop de 540 rutes saludables planificades.

- La campanya “30 + 5. Treu profit de la teva vida diària per fer salut”, que promou diàriament trenta minuts d’activitat física moderada i la ingesta diària de cinc racions de fruites i verdures.


(Font: LaGentGran.cat)

 

Comparte con nosotros

Datos Contacto

Servicios Sanitarios y de Limpieza en  Barcelona
C/ Llibertat, 34, Baixos
08012- Barcelona
Tel 93 415 09 97
Fax  93 415 72 43
Urgencias 659 482 513
Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.


Servicios Sanitarios y de Limpieza en  Madrid
c/ Marcenado 29, Local
28002 Madrid
Tel 91 011 96 72
Urgencias 664 267 568
Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.